Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής

Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής
Αλήθειες και ψέματα
Παρακολουθώ εδώ και λίγες μέρες τη διένεξη που ξεκίνησε η Διοίκηση του Κέντρου Προστασίας Παιδιού για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής και αναρωτιέμαι προς τι το όψιμο ενδιαφέρον.

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής στέκεται εδώ στην άκρη της χώρας μας από το 1923 και υποδέχεται παιδιά από όλη την Ελλάδα και την Αλβανία σχεδόν ένα αιώνα.
Υπηρέτησα στο Κέντρο ως πρόεδρος για πέντε χρόνια , δικαιολογήστε λοιπόν την αυξημένη ανησυχία γι’ αυτή την δομή , που είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η συνέχιση της λειτουργίας της.

Η μικρή μας κοινωνία ζεστή και φιλόξενη αγκαλιάζει όλα τα χρόνια αυτά τα σπουδαία και ιδιαίτερα παιδιά, τα κάνει δικό της κομμάτι , δικό της πρόβλημα , δική της υπόθεση.

Πόσοι από αυτούς που σήμερα αποφασίζουν για την τύχη της δομής και παράλληλα τον παιδιών που φιλοξενεί γνωρίζουν τα ονόματα τους ή το λόγο που τα έφερε μακριά από τα σπίτια τους στην Πωγωνιανή ?

Ποιος από αυτούς ασχολήθηκε να μάθει όταν αυτά τα παιδιά φεύγουν από την Πωγωνιανή πού πάνε?

Η καθημερινότητα αυτών των παιδιών είναι υπόθεση όλου του χωριού που δε ζει από το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, -εντύπωση που ύπουλα προσπαθούν οι «εμπλεκόμενοι» να δημιουργήσουν- αλλά συμβιώνει με παιδιά του Κέντρου που είναι δικά της παιδιά, παιδιά της Πωγωνιανης και το έχει έμπρακτα αποδείξει.

Η καθημερινότητά των παιδιών είναι υπόθεση του καφετζή, του μπακάλη, του παππά, του γιατρού, των δασκάλων, των κατοίκων, των ξενιτεμένων, όλων μας .Κι αυτό καλύτερα να μη το αμφισβητεί κανείς γιατί κρύβει κακές προθέσεις .

Τα ίδια τα παιδιά, δε ρωτήθηκαν ποτέ αν θέλουν να συνεχίσουν να ζουν στην Πωγωνιανή. Κι αν ρωτηθούν όλοι όσοι φιλοξενήθηκαν εδώ τα προηγούμενα χρόνια , είμαι σίγουρος ότι θα στηρίξουνε τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου.

Είμαι τόσο απόλυτος γιατί κάθε μέρα είμαι εκεί στην Πωγωνιανή και κάθε μέρα μιλάω με τα παιδιά.

Λέω καλημέρα , καλησπέρα , καληνύχτα , τί κανείς Κώστα , γιατί δεν πήγες σχολείο σήμερα Νίκο ; Απλές καθημερινές κουβέντες που χρειαζόμαστε όλοι μας για να νιώθουνε άνθρωποι , για να εισπράττουμε και να δίνουμε αγάπη .

Αυτό είναι που κάνει η κοινωνία της Πωγωνιανης όλα αυτά τα χρόνια ,και το κάνει πολύ καλά , γιατί είναι συνδυασμένη η ζωή του μικρού αυτού χωριού με την ζωή αυτών τον παιδιών .

Είναι ο λόγος που και η Κιβωτός του Κόσμου λειτουργεί το πρώτο της παράρτημα εδώ.

Πόσοι απ’ αυτούς που κόπτονται για την αναβάθμιση του Κέντρου γνωρίζουν έστω κι ένα απόφοιτο?

Εμείς , οι βοστινιώτες, τους ξέρουμε όλους έναν-έναν. Και κάθε χρόνο επιστρέφουν στα πανηγύρια και στα ανταμώματα όπως όλοι όσοι ζουν μακριά από το χωριό, γιατί νιώθουν την Βοστινα χωριό τους, και τους βοστινιώτες συγχωριανούς. Ποιο άλλο τέτοιο Κέντρο , ποιο άλλο χωριό μπορεί να περηφανεύεται γι’ αυτό?

Αν πρέπει στο Κέντρο να προσληφθεί κι άλλο προσωπικό είμαστε μαζί τους. Αν πρέπει να γίνουν κι άλλες εργασίες , που θα το κάνουν καλύτερο είμαστε μαζί τους. Αν πρέπει να γίνουν κι άλλες δράσεις για να ισχυροποιήσουμε τα παιδιά, είμαστε μαζί τους.

Λύσεις του ποδαριού για συμπτύξεις δομών, δήθεν αναβαθμίσεις, καλλιέργειας εντυπώσεων από δήθεν ειδικούς που επειδή έτυχε να είναι πολιτικά προϊστάμενοι και μπορούν να αποφασίζουν για την τύχη ιστορικών θεσμών το εκμεταλλεύονται προς ίδιο συμφέρον, μας έχουν αντιμέτωπους. Συνολικά την τοπική κοινωνία , το Πωγώνι και κάθε σκεπτόμενο Έλληνα.

Παιχνίδια σε βάρος ευαίσθητων περιοχών όπου συνυπάρχουν ευαίσθητες ψυχές κάθε ηλικίας μόνο υποψίες γεννούν και δε βοηθούν κανένα. Ούτε καν αυτούς που βάζουν τέτοιο θέμα στο τραπέζι, προσδοκώντας οφέλη από επίδειξη ισχύος που δεν έχουν διότι έχουν ξεχάσει απέξω την κοινωνία.

Κανείς δεν θα πατήσει πάνω στην τύχη κάθε μετανάστη, προσφυγόπουλου, οικονομικά ευαίσθητου συνάνθρωπου μας και μάλιστα παιδιού με την υποστήριξη μας.

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας θα είναι ανοιχτό 365 μέρες το χρόνο, όσα χρόνια ακόμη χρειαστεί εκεί στην Πωγωνιανή μαζί με τους ακρίτες σε πείσμα όσων βάλθηκαν να διαλύσουν όσα με κόπο συντηρούμε και δημιουργούμε κόντρα στους καιρούς και στις προθέσεις τους.

Ας προσέξουν λοιπόν πολύ όσοι ασχολούνται σε κάποια περίοδο της πολιτικής τους καριέρας ευκαιριακά μ αυτές τις δομές , να αφήσουν απέξω τις όποιες φιλοδοξίες τους γιατί κάθε τόπος έχει την ιστορία του και το μέλλον του και ξέρει να την προστατεύει και να το διεκδικεί.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼