ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ 2014

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ 
“Η ΠΡΟΟΔΟΣ” 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 

Αθήνα 21-Ιουνίου-2014
Ανοικτή επιστολή προς τα νεώτερα μέλη του Συλλόγου μας

Γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις σας σε διαβάσματα και εξετάσεις, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις επικείμενες εκδηλώσεις του Αυγούστου στο χωριό μας, ενόψει του σχεδιασμού σας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Φέτος προσπαθούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλους, για όλες τις ηλικίες, έτσι ώστε με την ποικιλία των εκδηλώσεων και κόσμο να μαζέψουμε και να υπάρξει ικανοποίηση όλων των συγχωριανών μας.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από 10-8-2014 και ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε μέχρι 20-8-2014.

Ο Σύλλογός μας δημιουργήθηκε το 1924, με σκοπό να βοηθά τους άπορους μαθητές να σπουδάσουν στο γυμνάσιό μας, ένα από τα 2 γυμνάσια του νομού Ιωαννίνων, (το άλλο ήταν η Ζωσημαία).
Στο σχολείο μας ερχότανε από όλο το Νομό μαθητές και έπρεπε λόγω απόστασης να παραμένουν στο χωριό. Έτσι το Παράρτημα, το παλιό Γυμνάσιο, το παλιό Δημοτικό, αποτέλεσαν οικοδομήματα που σε αυτά διέμεναν οι μαθητές, (πολλοί από μας τους παλαιότερους το ζήσαμε).
 Όμως τα περισσότερα παιδιά ήταν άπορα, από φτωχιές οικογένειες που στην πραγματικότητα δεν είχα στον ήλιο μοίρα. Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος δημιουργήθηκε το 1924 με στόχο να βοηθά με υποτροφίες και άλλες χορηγίες αυτά τα παιδιά. Κοντά έναν αιώνα ο Σύλλογος στάθηκε αρωγός των νέων.
Οι καιροί όμως παρέρχονται όπως και οι άνθρωποι, οι έννοιες όμως και οι ιδέες παραμένουν. Σε πείσμα των καιρών παρ’ όλη την ερήμωση της υπαίθρου και ειδικότερα του χωριού μας την δεκαετία του 80 ο σύλλογος δραστηριοποιήθηκε στην Λαογραφική και Πολιτιστική του πτυχή. Έτσι φτάσαμε ως εδώ με το Σύλλογο να υπάρχει, να έχει μεν μετατοπίσει το κέντρο βάρους του αρχικού σκοπού μα να παραμένει στις επάλξεις αναπροσδιορίζοντας, ως όφειλε να κάνει το στόχο του. Έτσι την σκυτάλη την κρατάμε πια εμείς και εμείς θέλουμε όπως οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας να συνεχίσουμε αυτό που μας παρέδωσαν, μα σε ποιους να παραδώσουμε την σκυτάλη αν εσείς δεν απλώσετε το χέρι;

Σκοπός αυτής της επιστολής είναι η συνειδητοποίηση των ιστορικών ευθυνών μας απέναντι σε αυτό που βρήκαμε. Κι αν είναι άσχημο να το αλλάξουμε όλοι μαζί, αν είναι καλό να το προωθήσουμε και πάλι όλοι μαζί.

Το μόνο πράγμα που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για το χωριό, ας γίνει αυτή και μόνο αυτή η αιτία που θα μας οδηγήσει σε κοινές πορείες επιτυχίας. Και πια θα είναι η επιτυχία;
Το να καταφέρουμε να συνεχίσουμε αυτό που βρήκαμε.
Στην γενική συνέλευση που θα γίνει εκτάκτως τον Αύγουστο θα προταθεί στα μέλη η δημιουργία τριμελούς επιτροπής νέων, που θα συμμετέχει στο συμβούλιο του συλλόγου, έτσι θα έχουμε μόνιμους εκπροσώπους σας.

Τελειώνοντας θα θέλαμε την συμμετοχή σας, την βοήθειά σας, τις προτάσεις σας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και επικοινωνία, γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας ηλεκτρονικής αντζέντας για όλους μας και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δίκην (news letter). Θα θέλαμε να στείλετε στον Λάμπη ή τον Ανδρέα ή στο σύλλογο τις ηλεκτρονικές σας διευθύνσεις, έτσι η επικοινωνία μας θα είναι διαρκής.
Ήδη υπάρχει ξεχωριστή σελίδα στο facebook.

Τα πράγματα αλλάζουν για όλους μας, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μην μείνουμε έξω από τις εξελίξεις, σας θέλουμε αρωγούς και κοινωνούς στις προσπάθειές μας

Μετά τις 30 Ιουνίου θα σας ανακοινωθεί το τελικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αυγούστου που λίγο πολύ θα το ξέρετε γιατί και εσείς το διαμορφώνετε.

Με εκτίμηση
ΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ… ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΑΜΒΑΚΟΛΟΓΟΣ… ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ… ΤΑΜΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ… ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΚΗΣ ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ …ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ

Τηλ επικοινωνίας 6945389685
#2014 #0621

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).