Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου στο Πωγώνι

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014
Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου στο Πωγώνι
.
 Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γ. Οικονόμου 
με τον κ. Σ.Παπαδόπουλο, στο Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνιανής-Δερόπολης
Φωτογραφίες Ευαγγέλου Γκόγκου

Τον γύρο του Πωγωνίου έκανε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ο κ. Οικονόμου Γεώργιος, την Τρίτη 20 Μαΐου 2014.

Ο κ. Οικονόμου με μια ιδιωτική επίσκεψη και χωρίς κανένα επίσημο χαρακτήρα επισκέφθηκε τα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου.
Όπως χαρακτηριστικά μου είπε. Θέλω να απολαύσω πραγματικά αυτές τις σπάνιες ομορφιές αλλά κα εναλλαγές χρωμάτων που προσφέρει η φύση στην περιοχή του Πωγωνίου.
Έτσι λοιπόν την Τρίτη 20 Μαΐου και ώρα 9:00 π.μ. ξεκίνησε με πρώτη επίσκεψη στο χωριό της Αγίας Μαρίνας όπου απόλαυσε το καφεδάκι του κάτω από την σκιά των αιωνόβιων πλατανιών του χωριού.
Στην συνέχεια πήγε στο χωριό της Καστάνιανης Πωγωνίου.
Εκεί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ''Αδελφότητας Καστάνιανης'' τον κ. Θωμά Δραγοτινλή,
Ο κ. Δραγοτινλής έκανε περίπατο μέσα στα σοκάκια του χωριού παρέα με τον κ. Οικονόμου και κατέληξαν στο Μουσείο φυσικής ιστορίας της Καστάνιανης όπου ο φιλοξενούμενος Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να δει σπάνια εκθέματα (από Βαλσαμωμένα ζώα-πτηνά-ερπετά της περιοχής,) του αείμνηστου δάσκαλου Σοπικιώτη Γεώργιου.
Ο κ. Οικονόμου συνέχισε προς το χωριό της Χαραυγής περνώντας μέσα από ένα πανέμορφο δάσος πουρναριών και έλατα. Ο ήλιος χάνεται σε εκείνο το σημείο από το πυκνό πράσινο που υπάρχει στην περιοχή κι ας είναι μεσημεριανή ώρα. Σταμάτησε λίγο έξω από το χωριό στο σημείο όπου είναι το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά.
Από εκεί λοιπόν επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου και μου έκανε την παρακάτω δήλωση.
Κύριε Καψάλη μέχρι στιγμής διέσχισα αρκετά χιλιόμετρα στην περιοχή του Πωγωνίου.
Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θέαμα που είδα. Αυτή την στιγμή στέκομαι στο εξωκλήσι του Αγίου Κασμά στο χωριό σας, την Χαραυγή όπου αγναντεύω όλη την γύρω περιοχή.
Πραγματικά το λέω μέσα από τα βάθη της ψυχής μου είναι ευλογημένη τοποθεσία. Αυτό που μου προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση είναι η πλήρης εγκατάλειψη της περιοχής από την πολιτεία.
Και αυτό το επισημαίνω διότι μέχρι στιγμής δεν έχω δει ούτε έναν άνδρα της Ελληνικής αστυνομίας.
Ούτε ένα περιπολικό, και ειλικρινά αυτό με προβληματίζει.
Ο κ. Οικονόμου συνέχισε στο επόμενο χωριό τα Κτίσματα Πωγωνίου όπου εκεί έκανε άλλη μια ολιγόλεπτη στάση.
Επόμενο χωριό της επίσκεψης του Προέδρου ήταν η Πωγωνιανή Πωγωνίου.
Εκεί οι κάτοικοι του χωριού επιφύλαξαν εκπληκτική υποδοχή στον Πρόεδρο πρωτοστατούντος του Εθελοντή συντήρησης των μουσείων Πωγωνιανής του κ. Σταύρου Παπαδόπουλου.
Ο κ. Παπαδόπουλος παρέα και με τον κ. Γκόγκο Ευάγγελο ξενάγησαν τον Πρόεδρο στα Μουσεία του χωριού. Λαογραφικό-Τηλεπικοινωνιακό-και έκθεση ψηφιδωτών Κολέφα).
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Οικονόμου ξεναγήθηκε στο κτίριο του παλιού γυμνασίου όπου στο παρελθόν φοιτούσε η σύζυγός του κ. Ελένη.
Εκεί όπως έμαθα ο Πρόεδρος ένοιωσε ρίγη συγκίνησης να τον διαπερνούν όμως η θέση του δεν του επέτρεπε την εμφάνιση αυτών.
Οι κάτοικοι παρέθεσαν μεσημεριανό δείπνο στον κ. Οικονόμου που δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το φανταστικό κλίμα φιλοξενίας που έβλεπε μπροστά του από τους κατοίκους του χωριού.
Μετά από την Πωγωνιανή η περιήγηση συνεχίστηκε στο Δολό Πωγωνίου όπου απόλαυσε ακόμη ένα θαύμα της φύσης.
Στην συνέχεια πέρασε από τα χωριά, Γεροπλάτανο, Βασιλικό, Κεφαλόβρυσο και Καλπάκι όπου προσπάθησε να δει από κοντά τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη και να τον συγχαρεί προσωπικά.
Όμως αυτή η συνάντηση δεν έγινε διότι ο κ. Καψάλης απουσίαζε για προσωπική του υπόθεση στην πόλη των Ιωαννίνων.
Βέβαια οι δύο άντρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά.
Ο κ. Οικονόμου συνέχισε προς τον Παρακάλαμο τους Κουκλιούς και όλα τα υπόλοιπα χωριά για να βγει στην περιοχή της Φροσύνας και από εκεί να καταλήξει στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Σούλι.
Εμείς λοιπόν οι Πωγωνήσιοι θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος τον κ. Οικονόμου Γεώργιο για την επίσκεψή του στην ιδιαίτερη και πανέμορφη πατρίδα μας το Πωγώνι, και να τον παρακαλέσουμε να συνεχίσει μαζί μας την φωνή διαμαρτυρίας που έχουμε ξεκινήσει από κοινού με την Π.Σ.Ε. προς την κεντρική εξουσία της Αθήνας με το σύνθημα. ''Το Πωγώνι εκπέμπει σήμα sos''.
Καψάλης Χάρης
Πηγή: www.tzourlakos.com

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼