Δελβινάκι Πωγωνίου

Δελβινάκι Πωγωνίου
Στο Δελβινάκι, υπάρχει πλήθος πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων που αξίζει να δει κανείς, όπως το Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο όπου στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη και πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, συνέδρια και εκδηλώσεις. Το νέο Πνευματικό Κέντρο αποτελεί ένα στολίδι του Δήμου που πρόσφατα δημιούργησε ο Δήμος.
Επίσης μπορεί να δει τα ερείπια αρχαίας Ακρόπολης στο λόφο του Αγίου Ιωάννη, την κεντρική εκκλησία "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" (1620), τη Μονή Αγίου Ιωάννη (17ος αι.), τους ναούς Αγίου Αθανασίου (1790), Αγίων Ταξιαρχών (17ος αι.) & Αγίων Θεοδώρων (17ος αι.), τα πέτρινα πηγάδια, το πετρόχτιστο ρολόι στην κεντρική πλατεία, τους Ξενώνες Ν. Μούτσιου (τηλ. 26570 22070) και της ΔΕΑΔΕ (τηλ. 26570 22606), το νέο Δημαρχείο καθώς και το νέο ηρώο - μνημείο για τους πεσόντες του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Εθνικής Αντιστάσεως στο Χάνι Δελβινακίου.
Τέλος η ταπητουργική σχολή Δελβινακίου είναι από τις λίγες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα και τα ταπητουργικά προϊόντα που παράγονται εκεί είναι άριστα σε ποιότητα και χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα. Ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο κέντρο του Δελβινακίου. Χρονολογείται στο 1620 ενώ το 1812 έγινε επέκτασή του. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και χρονολογούνται από το 1646. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1850) είναι δείγμα μοναδικής τέχνης. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται αξιόλογες φορητές εικόνες που χρονολογούνται στο 1620, ιερά Ευαγγέλια - το παλαιότερο ανάγεται στο 1645 - και ιερά σκεύη άλλων εκκλησιών της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου.


Το Δελβινάκι χτισμένο σε υψόμετρο 700 μ., υπήρξε ιστορική αλλά και Καποδιστριακή έδρα του Δήμου Πωγωνίου, έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 751 κατοίκους. Παλιά πετρόκτιστα σπίτια κοσμούν το χωριό, το οποίο φιλοξενεί πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Τόπος γεννήσεως του μάγου του κλαρίνου Πέτρου Λούκα-Χαλκιά.
 .



ΠΕΤΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ-ΧΑΛΚΙΑΣ
ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ
ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
Κ.Ε.Π. ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ


.

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).