Πέμπτη, 11 Ιούλιος 2013


Πέμπτη, 11 Ιούλιος 2013
 
Η προσωρινή επιστροφή των αποσπασμένων στον Έβρο αστυνομικών το μόνο κέρδος για την ενίσχυση της φύλαξης της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Κάτι από τα σύνορα των
ΗΠΑ με το Μεξικό θα θυμίζει η ελληνοαλβανική μεθόριος με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να βάλει φρένο στη λαθρομετανάστευση και στο διασυνοριακό έγκλημα.
Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, στις προθέσεις του υπουργείου είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης κατά μήκος των συνόρων, όπως ήδη έχει αποφασιστεί να γίνει στον Έβρο με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εικόνα που θα καταγράφουν οι κάμερες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα φτάνει σε ένα κέντρο ελέγχου, το οποίο θα κατευθύνει τις κινητές μονάδες άμεσης επέμβασης.
Το κατά πόσο βέβαια αυτά είναι εφικτό να γίνουν στην ελληνοαλβανική μεθόριο, είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί, καθώς το ανάγλυφο της περιοχής δεν έχει καμία σχέση ούτε με την έρημο στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, ούτε με τις πεδινές εκτάσεις στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο.
Για το λόγο αυτό θα ταξιδέψουν στα Γιάννινα επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, οι οποίοι θα αναλάβουν από κοινού με την Περιφέρεια να εκπονήσουν μελέτη, προκειμένου να στεγανοποιηθούν τα σύνορα και να αντιμετωπιστεί η λαθρομετανάστευση και η εγκληματικότητα.
«Θα γίνει ότι και στον Έβρο. Θα μπουν κάμερες και θα υπάρχει μια κινητή μονάδα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ενώ αισιόδοξος ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Πωγωνίου, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει και εξοικονόμηση αστυνομικών δυνάμεων.
Επιστρέφουν προς το παρόν
Η συνάντηση, αν και ξεκίνησε με την έκφραση δυσαρέσκειας του Κώστα Καψάλη για τις συνεχείς ακυρώσεις των ραντεβού που είχαν κλειστεί, τελικά εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, με τον κ. Δένδια να δείχνει ενδιαφέρον για τα ζητήματα που του τέθηκαν, και να δεσμεύεται για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.
Ως ένα πρώτο βήμα αναφέρθηκε στην απόφαση να ανακληθούν οι αποσπάσεις όλων των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί στον Έβρο, αν και δεν δεσμεύθηκε πως η απόφαση αυτή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
«Ο υπουργός είπε ότι τον ενδιαφέρει να υπάρχει ασφάλεια στα σύνορα και έκανε αποδεκτή την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων να γυρίσει η δύναμη που είναι στον Έβρο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Καψάλης είπε θα γυρίσουν σύντομα στις θέσεις τους και θα παραμείνει στην περιοχή, εκτός κι αν προκύψει κάποιο απρόοπτο στον Έβρο.
Ο Περιφερειάρχης μετέφερε στον Υπουργό την ανησυχία που υπάρχει στα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου, μετά και την πρόσφατη δολοφονία του ζεύγους ηλικιωμένων στα Κτίσματα Πωγωνίου, ενώ στο φόβο που διακατέχει τον κόσμο από τις εγκληματικές πράξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, αναγνωρίζοντας αμφότεροι τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύουν αξιωματικοί και αστυνομικοί που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει με τους διακινητές ναρκωτικών και της εισόδου πάσης φύσεως παράνομων από τα σύνορα της Ηπείρου, και πρόσθεσε ότι εκτός από την επιστροφή των αποσπασμένων αστυνομικών, δόθηκαν κατευθύνσεις στις Αστυνομικές Αρχές της Ηπείρου για ένταση των προσπαθειών τους στην φύλαξη των παραμεθόριων περιοχών.
Σε δεύτερη φάση
το Κέντρο Κράτησης
Στην συνάντηση δε συζητήθηκε επί της ουσίας το ζήτημα του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών, αν και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε πως πρέπει να βρεθεί ένας χώρος στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται, καθώς υπάρχει πρόβλημα με τα κρατητήρια. Ωστόσο, από την πλευρά του Δημάρχου Πωγωνίου επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει το θέμα να συνδεθεί με τα ζητήματα της αστυνόμευσης, ενώ επισήμανε ότι το ΚΤΕΟ Κακαβιάς δεν πληροί τις προϋποθέσεις και εξέφρασε την ενόχλησή του για το ότι παρακάμφθηκε ο Δήμος το προηγούμενο διάστημα.
Ο κ. Καψάλης εκτίμησε πως δε θα υπάρχει αιφνιδιασμός και κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος Πωγωνίου εμμένει στην αρνητική απόφασή του, αν και άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο μελλοντικά να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην περιοχή.
Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία
πηγή

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼