Λαμπρή η γιορτή του Ηπειρώτη(2009)

Λαμπρή η γιορτή του Ηπειρώτη(2009)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία του πρώτου πολίτη της χώρας του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, γιορτάστηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, η κορυφαία εκδήλωση των απανταχού Ηπειρωτών "Η πίτα του Ηπειρώτη".

Χιλιάδες Ηπειρώτες από το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά κι άλλα μέρη της χώρας που ταξίδεψαν στην Αθήνα για το μεγάλο αυτό event, πλημμύρισαν τις κερκίδες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και δημιούργησαν μία εκπληκτική ηπειρώτικη ατμόσφαιρα.
Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Στέγη του Ηπειρώτη. Ένα χρόνιο αίτημα κι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Η ελπίδα όμως παραμένει ζωντανή. Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής ομοσπονδίας κ. Κώστας Αλεξίου, τρεις φορές έχει προαναγγελθεί η λειτουργία του και τις τρεις, ως δια μαγείας, έχει παραμείνει στις πολιτικές καλένδες (!).

ΘΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ

Το τελευταίο διάστημα και μετά την πρόσφατη συνάντηση του Ηπειρώτη υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, με τον προϊστάμενό του υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου, στην οποία παρίστατο και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, διαφάνηκε κάποια λύση (σ.σ. πρόκειται για ένα οικόπεδο στο Μαρούσι) και μακάρι αυτή τη φορά να υπάρξει η επιθυμητή έκβαση. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μία κινητικότητα πάνω σ αυτό το θέμα και ας ελπίσουμε ότι η φετινή εκδήλωση και ο αιχμηρός λόγος του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Καθηγητή γιατρού, Κώστα Αλεξίου, με αυτόπτες και αυτήκοους, πολιτικούς όλων των παρατάξεων που παραβρέθηκαν στο ΣΕΦ, θα επιφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα.

Είναι γνωστό ότι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, θέτει σε κάθε ευκαιρία το αίτημα για τη Στέγη του Ηπειρώτηεπισημαίνοντας ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ζουν κι εργάζονται περίπου 700.000 Ηπειρώτες και είναι απόλυτα λογικό και δίκαιο να θέλουν να έχουν έναν δικό τους χώρο. Μέχρι σήμερα πάντως βλέπουμε, ακίνητα του κράτους να δίνονται δεξιά κι αριστερά, να εμφανίζονται στο φως της δημοσιότητας τεράστια σκάνδαλα πίσω από αυτές τις παραχωρήσεις, και την ίδια στιγμή το δίκαιο αίτημα των εκατοντάδων χιλιάδων Ηπειρωτών να μένει ανικανοποίητο Και όλα αυτά ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες κι εντυπώσεις.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ

Στην περίπου πεντάωρης διάρκειας εκδήλωση, που εξελίχθηκε σε ένα εορταστικό υπερθέαμα, πήραν μέρος πάνω από 100 χορευτικά απ όλη την Ήπειρο, τη Βόρειο Ήπειρο αλλά και πολλά άλλα μέρη της χώρας. Περισσότεροι από 3.000 λιλιπούτειοι χορευτές, παλικαράκια, λυγερόκορμες Ηπειρώτισσες, μεσήλικες και γεροντότεροι, χόρεψαν με καμάρι, αθάνατα ηπειρώτικα τραγούδια και μοιρολόγια κι απέδειξαν ότι είναι άξιοι εκφραστές και συνεχιστές της μουσικής μας παράδοσης.

Το πιο εντυπωσιακό και συγκινητικό ταυτόχρονα, ήταν ότι σε πολλά χορευτικά συγκροτήματα, υπήρχαν παιδιά από άλλα μέρη της χώρας, που αγαπούν την Ήπειρο κι έχουν μπολιαστεί από την μουσική της παράδοση.

ΣΙΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΑΜΥΡΑΣ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Την εορταστική εκδήλωση παρουσίασαν η ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου, που κατάγεται από τις Παπαδάτες Πρέβεζας και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς που κατάγεται από το Μελισσοχώρι Ιωαννίνων και είναι συμπαρουσιαστής στην κρατική τηλεόραση, μαζί με την συνάδελφο Ρένια Τσιτσιμπίκου της αγαπημένης εκπομπής Μένουμε Ελλάδα

ΜΑΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το καθιερωμένο προσκλητήριο απόντων. Στη συνέχεια η χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας έψαλλε τα κάλαντα.Στο κλαρίνο μάγεψαν οι Κώστας Βέργης και Σταύρος Καψάλης, αλλά και άλλοι κλαρινίστες και οργανοπαίκτες άλλων οργάνων, που έπαιξαν Ηπειρώτικους σκοπούς.

Ο Σταύρος Καψάλης δε, σε ένα μοναδικό αυτοσχέδιο πρόγραμμα μάγεψε το κοινό κι απέσπασε το αυθόρμητο χειροκρότημά του. Τραγούδησαν γνωστοί τραγουδιστές της μουσικής μας παράδοσης, όπως ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Στυλιανός Μπέλος, ο Λευτέρης Κωνσταντίνου, ο Σάββας Σιάτρας, ο Γιώργος Κούρτης κ.ά.

Πανό είχαν κρεμάσει κι έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους, η Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας η οποία συμμετείχε και με χορευτικό συγκρότημα και ο πολιτιστικός σύλλογος Ζερβοχωρίου.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ MATRIX

Από τους δύο ηλεκτρονικούς πίνακες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας καθ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν συνθήματα για την Στέγη των Ηπειρωτών, το περιβάλλον, με αναφορές στην Ήπειρο και τους ευεργέτες της κ.ά.

Σημειώσαμε τα εξής:

Άμεση επικύρωση της παραχώρησης του οικοπέδου της στέγης.

Στέγη, όχι άλλη χρονοτριβή από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου

Ηπειρώτικα κληροδοτήματα. Να ισχύσουν το Σύνταγμα, ο Νόμος και η Βουλή του Διαθέτη, όπως και αυστηρός έλεγχος.

Ιόνια οδός, σιδηρόδρομος, φυσικό αέριο, βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.

Οι παραδόσεις μας κίνητρο έμπνευσης και δημιουργίας.

Κοινό χρέος, κοινός αγώνας η προκοπή της Ηπείρου.

Αγωνιζόμαστε για καθαρά ποτάμια, λίμνες και θάλασσες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ κανένα φράγμα στον Άραχθο και τα ποτάμια μας.

Περιβάλλον πρώτη αναπτυξιακή αξία για την Ήπειρο.

Ήπειρος, πατρίδα των ευεργετών.

Ήπειρος γη της ευποιΐας.

Ηπειρωτική νεολαία, ασυμβίβαστη ακμαία, είναι πάντα παρούσα.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Πανηπειρωτική συνομοσπονδία Ελλάδας βράβευσε διακεκριμένους Ηπειρώτες. Δείτε το σχετικό video


Πίτα του Ηπειρώτη - Bραβεύσεις

Εκτός του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, στην εκδήλωση παρίστατο σημαίνοντες πολιτικές προσωπικότητες όπως: Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης Φάνη Πάλη Πετραλιά, ο γενικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο έτερος υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασίμης, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Σταύρος Καλογιάννης, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, ο πρώην υπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μπανιάς, o πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, Μίκης Ανδρουλάκης, Σιλβάνα Ράπτη, Σοφία Σακοράφα, Λούκα Κατσέλη, της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Νομάρχης Αττικής Χάρης Πασπαντίδης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, οι Νομάρχες Πρέβεζας, Βασίλης Ιωάννου, Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόκακας, Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου, ο αντινομάρχης Ιωαννίνων, ιατρός παθολόγος Σπύρος Νίκας, ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, Λάκκας Σουλίου Χρήστος Ντακαλέτσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Θανάσης Σπυράκης, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές της Ηπείρου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, κι άλλοι επίσημοι.

Η Ηπειρώτισσα ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου παρουσιάζει την εκδήλωση

Χορευτές κάθε ηλικίας έλαμψαν με την παρουσία τους στην πίτα του Ηπειρώτη

Στιγμιότυπο από τις θέσεις των επισήμων. Ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τα λένε σε κατ' ιδίαν συζήτηση

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας. Ακριβώς πίσω του διακρίνονται τρεις Ηπειρώτες Νομάρχες. Της Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόκακας, της Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου και της Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου.

Ο γενικός γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο

Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόκακας τα λέει με το Νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου

Ο Ηπειρώτης υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας συνομιλεί με τον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Κώστα Αλεξίου

Ο γνωστός Ηπειρώτης τραγουδιστής Στυλιανός Μπέλος ποζάρει για το Hpeiros.gr

Ο συνεργάτης του Hpeiros.gr, ρεπόρτερ Βαγγέλης Παππάς, με τον τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα

Το χορευτικό συγκρότημα των Ρωμανιωτών ήταν μεταξύ αυτών που εντυπωσίασαν με τις χορευτικές ικανότητες των μελών τους

Τα βραβεία λίγο πριν απονεμηθούν σε διακεκριμένους Ηπειρώτες για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και τον τόπο

Ηπειρώτες -παλικάρια, σύμφωνα και με τους στίχους δημοτικού τραγουδιού, χορεύουν με ζηλευτό ρυθμό και καμάρι, γνήσιους Ηπειρώτικους χορούς

Λυγερόκορμα κορίτσια του χορευτικού του Θριάσιου Πεδίου, δίνουν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση. Το χορό σέρνει η χοροδιδάσκαλος του συγκροτήματος Ελένη Γκόγκου

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ρωμανιωτών Χριστόφορος Τζαντζούλης (δεξιά) με τον γιό του και υπεύθυνο του χορευτικού, Θεόδωρο. Στο μέσο μία πανέμορφη Ρωμανιώτισα μέλος του χορευτικού

Βασικοί πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ποζάρουν για το Hpeiros.gr. Από αριστερά διακρίνονται: Ο χοροδιδάσκαλος Κώστας Μήτσης, ο συνεργάτης του Hpeiros.gr ρεπόρτερ Βαγγέλης Παππάς, ο τραγουδιστής Ηλίας Κόντης, ο χοροδιδάσκαλος-καθηγητής ΤΕΦΑΑ Ηλίας Δήμας και οι τραγουδιστές Γιώργος Κούρτης και Σάββας Σιάτρας.

Ο τραγουδιστής Ηλίας Κόντης επί τω έργω

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας παρακολουθεί την εκδήλωση εν μέσω του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα και του προέδρου της Πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας Κώστα Αλεξίου

Να αλλάξει στάση στο θέμα της «Στέγης του Ηπειρώτη» ζήτησε από την Πολιτεία στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Αλεξίου

Το χορευτικό συγκρότημα των Κωστακιών Άρτας, ενώ περιμένει την σειρά του για να… μπεί στο χορό

Με παραδοσιακή στολή και την ελληνική σημαία, όπου πάνω της έγραφε 'αγαπάτε την παράδοση' πήγε στο ΣΕΦ ο κ. Φίριος
www.ipiros.gr

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).