Η ζωή στα ελληνοαλβανικά σύνορα…


.
Η Σοφία Παπαϊωάννου μαζί με τη δημοσιογραφική της ομάδα  στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.
Η έρευνα της θα προβληθεί στην εκπομπή "360 Μοίρες", την πέμπτη 23/3/2017 στις 23:50, στην τηλεόραση του ALPHA.
#2017 #0323

360°: Η ζωή στα ελληνοαλβανικά σύνορα…

Οδοιπορικό στα χωριά του Πωγωνίου,την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 23:50,στην τηλεόραση του ALPHA

Η κυρία Σοφία ζει εντελώς μόνη της εδώ και 18 χρόνια, στο χωριό Ορεινό, μόλις λίγα μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία. Στους γειτονικούς Ποντικάτες, μία οικογένεια εκτρέφει, εδώ και τρεις γενιές, τα ζώα της. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ο Νίκος κουβαλά καθημερινά προμήθειες στο ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει μαζί του, στο γραφικό πέτρινο χωριό Τεριάχι.

Οι τρεις τους είναι οι μοναδικοί κάτοικοι του χωριού.Στο Πωγώνι των Ιωαννίνων, στο βόρειο άκρο της Ηπείρου, στα σύνορα με την Αλβανία, κάποιοι άνθρωποι πήραν την τολμηρή απόφαση να ζήσουν μόνοι τους στα...ερημωμένα χωριά και να «φυλάξουν» με τον δικό τους τρόπο τα σύνορα.

Οι σύγχρονοι αυτοί ακρίτες αφηγούνται τις ιστορίες τους στις «360ο», την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 23:50.Η ζωή στα σύνορα δεν είναι εύκολη. Τα τελευταία χρόνια συμμορίες λυμαίνονται μέρα - νύχτα την περιοχή. Οι διαρρήξεις και οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο και οι κάτοικοι αναγκάζονται να κυκλοφορούν και να κοιμούνται με τα όπλα στα χέρια. Τα μονοπάτια που διαβαίνουν καθημερινά είναι και οι κύριες αρτηρίες διακίνησης τόνων κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα.

Η εκπομπή παρακολουθεί επιχείρηση της αστυνομίας στα δύσβατα μέρη της Ηπείρου, όπου μόλις λίγες ημέρες πριν είχε κατασχεθεί μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί, γυρίζοντας από άλλη ληστεία σε σπίτι της περιοχής, εξηγούν τον τρόπο δράσης των καρτέλ και των συμμοριών που τρομοκρατούν τους κατοίκους των συνόρων.«Αισθάνομαι ότι είμαι στην άκρη της Ελλάδας και φυλάω τα σύνορα. Το αισθάνομαι, αλλά το θέλω κιόλας. Να μείνω στον τόπο μου, στο σπίτι μου. Στο χωριό μου, πρέπει να έχω αυτό το δικαίωμα», λέει η κυρία Σοφία στη Σοφία Παπαϊωάννου. Το ίδιο αισθάνονται και οι υπόλοιποι, λιγοστοί κάτοικοι των συνόρων, που επιμένουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.
πηγη

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).