«Παραθεριστικό» θέλουν το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής!

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016
«Παραθεριστικό» θέλουν το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής!
Σε «Παραθεριστικό Κέντρο» για όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας θέλουν τελικά να μετατρέψουν το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής, μεταφέροντας τα παιδιά και τους εργαζόμενους στους Φιλιάτες. 
Και αυτό χωρίς καν να έχουν ενημερώσει την τοπική κοινωνία και τον Δήμο Πωγωνίου.
Η αλλαγή χρήσης του Κέντρου προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στα Δημόσια Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η συγκεκριμένη αιφνιδιαστική απόφαση, όπως αναφέρει,  παρουσιάστηκε στους εργαζόμενους ως άμεσης υλοποίησης, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΚΠΠΗ) αποτελούσε πρόταση χωρίς γραπτή εισήγηση, που δεν κατέληξε και σε γραπτή απόφαση.
Η… επικαιροποίηση
Η επικαιροποίηση των Προνοιακών Μονάδων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και για το καλό των παιδιών που ζουν σε περιβάλλον με φτωχά ερεθίσματα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν επιτυγχάνεται με προτάσεις κλεισίματος Μονάδων αλλά με την αναγέννηση των Μονάδων, με πρόσληψη επιστημονικού και εξειδικευμένου βοηθητικού προσωπικού, με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους κ.α.
 Επίσης ο Σύλλογος αναφέρεται  και στις συνέπειες θα έχει στην ποιότητα της διαβίωσής τους το ξαφνικό «στρίμωγμα» του συνόλου των φιλοξενούμενων παιδιών (40 +21 παιδιά) δυο Μονάδων σε μία με μόλις 12 άτομα προσωπικό.
«Με τα δεδομένα αυτά η επιχειρούμενη συγχώνευση  δε βοηθά ούτε το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φιλιατών αλλά μακροπρόθεσμα το υποβαθμίζει κιόλας, καθώς ο σχεδιασμός της δεν εξυπηρετεί την αντιμετώπιση των δικών του αναγκών σε προσωπικό και ειδικότητες αλλά αποτελεί απλά ένα μπάλωμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ανέφικτη λύση…
Σχολιάζοντας την λύση που προτείνεται για την δομή της Πωγωνιανής, να μετατραπεί δηλαδή σε «Παραθεριστικό Κέντρο» όλων των Προνοιακών Μονάδων της χώρας, που θα μπορούν να έρχονται με το δικό τους προσωπικό, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «ότι εκτός από προπέτασμα καπνού για το επερχόμενο οριστικό κλείσιμο της Μονάδας αποτελεί και μια πραγματικά ανέφικτη λύση, καθώς όλες οι Προνοιακές Μονάδες της χώρας μαστίζονται χρόνια από έλλειψη προσωπικού για τις βασικές τους ανάγκες πόσο μάλλον  για διακοπές». 
Κατά τον Σύλλογο Εργαζομένων η επιλογή της συγχώνευσης Προνοιακών Μονάδων εξυπηρετεί τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους που έχει βάλει ως στόχο η σημερινή κυβέρνηση.
«Το ότι οι Προνοιακές Μονάδες  έχουν φτάσει σε επίπεδα υπολειτουργίας είναι το αποτέλεσμα της εσκεμμένης και  χρόνιας πολιτικής των μη προσλήψεων καταδικάζοντάς τες σε μαρασμό και κλείσιμο», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Τι διεκδικούν…
Ο Σύλλογος Εργαζομένων διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αποφασιστική και πολύπλευρη στήριξη του ακριτικού Κέντρου Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής με:
- Άμεση πρόσληψη, πρώτιστα  μόνιμου, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (και ιδιαίτερα παιδαγωγών καθώς 11 από τα 21 παιδιά του βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου) ώστε να βελτιώσει τη λειτουργία του και επόμενα τις συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης, κοινωνικής και πνευματικής καλλιέργειας  των φιλοξενούμενων παιδιών του, εκσυγχρονίζοντας το ρόλο του.
- Εκτιμούν ότι είναι ευθύνη του Δήμου Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Παιδιού, να έχει μια σημαντική συμβολή για τη σύνδεση των παιδιών του Κέντρου με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος δραστηριότητες – εκδηλώσεις της περιοχής για την ενίσχυση της κοινωνικοποίησης τους  και τη δημιουργική κοινωνική τους ένταξη.
- Άμεση και γενναία αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών του, καθοριστικής σημασίας,  Κέντρου Υγείας Δελβινακίου στο οποίο απευθύνεται για περίθαλψη τόσο το Κέντρο Προστασίας όσο και ολόκληρη η περιοχή του Πωγωνίου ώστε να μην παρουσιάζεται έλλειμμα περίθαλψης στην περιοχή για τα προστατευόμενα παιδιά και τον τοπικό πληθυσμό.

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼