Η Πίτα της Ηπειρώτισσας

Στην κοινωνική προσφορά ήταν αφιερωμένη η φετεινή εκδήλωση του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου, '' Η Πίτα της Ηπειρώτισσας'', που διοργανώθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, το Σάββατο το απόγευμα 8 Φεβρουαρίου 2014 #2014 #0208

Ο Σύνδεσμος Γυναικών  Ηπείρου,  που διακρίνεται όχι μόνο για την Αγάπη του για την Ήπειρο, αλλά και για τις ανθρώπινες ευαισθησίες του, αφιερώνει σήμερα, τη μεγάλη ετήσια εκδήλωση του '' Η Πίτα της Ηπειρώτισσας'' στην κοινωνική προσφορά, είπε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Έύα Χαλατσά, καλοσωρίζοντας τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, που τελικά αποδείχτηκε μικρή για τις εκδηλώσεις των Ηπειρωτισσών γυναικών της Αθήνας, καθόσον πολύς κόσμος, κατέκλυσε και τους διαδρόμους  και αρκετοί έμειναν εκτός αιθούσης. Δείτε 61  φωτογραφίες εδώ



Συνεχίζοντας είπε ότι, με πείσμα παλεύουμε για συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών, οι οποίοι έχουν σαν όνειρο είτε μόνοι τους, είτε μέσω φορέων, ν΄αγωνίζονται με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που βασανίζει σήμερα τόσους συνανθρώπους μας. Με πείσμα παλεύουμε για ότι δεν σκοτώνει αλλά ανασταίνει, για ότι δεν καίει αλλ.α ζεσταίνει, για ότι δεν τυφλώνει αλλά φωτίζει. Αυτά είναι τα όπλα μας αλλά και τ' αναλοίωτα υλικά που αποτελούν την καλύτερη συνταγή, για την κοινωνική προσφορά. 

Και κατέληξε, ότι ειναι κοινό  μυστικό, πως ετούτη η κοινωνία μας χρειάζεται όλους, γιατί τα ελλέιματα είναι μεγάλα. Ας προσφέρει ο καθένας μας για τον συνάνθρωπο του, ότι μπορεί.  Η προσφορά είναι τελικά, η πιό όμορφη αρετή. Και τα μάτια που μας συγκινούν και μας κάνουν να σκεφτούμε ορθά είναι πολλά, αλλά και πολλά είναι αυτά που έχουν την ανάγκη της στήριξης όλων μας...

Πλημμύρισε λοιπόν το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, από Ήπειρο, από την Ηπειρώτισσα  γυναίκα,  την μάνα, την βάβω. την αδελφή, τη σύζυγο, την ανύπαντρη κοπέλα, τα μαξούμια, αλλά και την ηπειρώτικη ευποιία, την κοινωνική προσφορά, την διάθεση για κοινωνική προσφορά και το αποτέλεσμα αυτής στο σήμερα. Καο βέβαια πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και απλοί άνθρωποι.  Που δημιούργησαν μια κατάσταση καθαρά ηπειρώτικη και ανεβασμένα ηπειρώτικα.

Το παρόν στην ηπειρώτικη αυτή μυσταγωγία έδωσαν,  η Ηπειρώτισσα Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου, ο βουλευτής Υπολοίπου Αττικής Βασίλης Οικονόμου, οι πρώην Βουλευτές και Υπουργοί  Στέφανος Τζουμάκας, Μιχάλης Καρχιμάκης και Αντώνης Φούσας, πολυμελής αντιπροσωπεία της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη από, τον Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου, τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, τον Έφορο Δημοσίων  Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Ταμία Κων/νο Κωνσταντίνου, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη, την Ειδική Γραμματέα Ελευθερία Σιαμέτη και τα μέλη του Δ.Σ.  Τάσο Χατζή,Θανάση Μπάλλα, Ηλέκτρα Κίκκη, Σταματία Δάλλα, Μαρίνα Τζάκου, Διονύση Τσούτση, Βίκυ Αράπη- Καραγιάννη και Ζαχαρία Καψάλη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κόνιτσας Μιχάλη Μαρτσέκη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Πωγωνίου Σταύρος Παππάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας Γιώργος Κουρτέσας, Πρόεδροι πολλών ηπειρώτικων Αποδημικών Συλλόγων, Αδελφοτήτων και Ενώσεων, Πρόεδροι αποδημικών οργανώσεων με καταγωγή από άλλες [περιοχές της χώρας και βέβαια η ηπειρώτικη ψυχή, όλων αυτών που ήλθαν στην εκδήλωση, που πλημύρισε από τους ήχους της κομπανίας των Λαλητάδων του Δημήτρη Ρίζου και το χρώμα των στολών των χορευτικών που χόρεψαν ηπειρώτικους σκοπούς.

Το πρόγραμμα  συντόνισαν  και παρουσίασαν, οι γυναίκες μέλη του Συνδέσμου  Μαρία Λούση  και Ευαγγελία Τσάβου,που εξελίχτηκε ως εξής:
Άρχισε με τα κάλαντα τα ηπειρώτικα των Χριστουγέννων και του νέου έτους, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας που έψαλλε η παιδική χορωδία της ΕΛΚΕΔΑΜ  υπό την Διεύθυνση του Θοδωρή Πετρόπουλου. 
Ακολούθησαν οργανικοί σκοποί από τους ''Λαλητάδες'' και καλοσώρισμα από την Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ροή Καλαμάκη και στη συνέχεια το χορευτικό του Λαογραφικού Συλλόγου Άρτας ''Κωστηλάτα'' που χόρεψε χορούς των Τζουμέρκων.

Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή δύο ντοκιμαντέρ για τη δράση και το έργο δύο φορέων, της ΕΛΕΠΑΠ και  της ''Κιβωτού του Κόσμου'', που βραβεύστηκαν στην συνέχεια. Τα  βραβεία παρέλαβαν εκ μέρους της ΕΛΕΠΑΠ, το μέλος του Δ.Σ.  μαχητικός και καταξιωμένος δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας, που ήταν και ο δημιουργός του σχετικού ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε και εκ μέρους της ''Κιβωτού του Κόσμου'', ο ιδρυτής της και ψυχή της πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, ο οποίος συνέπραμε τα μέγιστα για την δημιουργία παραρτήματος που λειτουργεί ήδη στην ακριτική Πωγωνιανή. 

Τις βραβεύσεις ακολούθησε η αναγγελία των επισήμων, η παρουσίαση των χορηγών και οι ανακοινώσεις  του Συνδέσμου των Γυναικών από τη Γ.Γ. Βάσω Αποστόλου. Την διαδέχθηκε ο Πρόεδρος της χορηγού Πιστωτικής Τράπεζας Ηπείρου Κωνσταντίνος Ζωνίδης, που παρουσίασε την Τράπεζα και το έργο της.
Κατόπιν έγινε η κοπή της Πίτας της Ηπειρώτισσας και στη συνέχεια ακολούθησε χορός από το χορευτικό του Συνδέσμου Γυναικών 

Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με προσφορά μπουφέ από ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες, αλλά και ηπειρώτικο τσίπουρο από τη Ζίτσα,  που κατασκεύασαν και  προσέφεραν  οι γυναίκες της Συνδέσμου.

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).