Με την παρουσία τους στην Πωγωνιανή απ’ το νέο σχολικό έτος…


Με την παρουσία τους στην Πωγωνιανή απ’ το νέο σχολικό έτος…
Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» χαρίζουν ξανά ζωή στο ακριτικό Πωγώνι!

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανακαίνιση της Μαθητικής Εστίας στις πρώην Σχολές Λάτση • Ανοίγει ξανά το Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο θα φοιτήσουν 35 μαθητές περίπου…



• Σε πραγματικό «αιμοδότη» που θα χαρίσει ξανά ζωή τόσο στην ακριτική Πωγωνιανή όσο και στην ευρύτερη περιοχή, πρόκειται να μετατραπεί η «Κιβωτός του Κόσμου» του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου, η οποία από το νέο σχολικό έτος (2013-14) διευρύνει τις δραστηριότητές της και στην Ήπειρο.
Στην Μαθητική Εστία της Πωγωνιανής, της κωμόπολης που κατά το παρελθόν υπήρξε εκπαιδευτικός «φάρος» ολόκληρης της γύρω  περιοχής  μετά φυσικά από την ιστορική Βελλά, καθώς διέθετε το δεύτερο μαζί με αυτό της Ζωσιμαίας Σχολής πλήρες Γυμνάσιο (από το 1924), θα φιλοξενηθούν 30 με 35 παιδιά που προστατεύονται από την «Κιβωτό».

Επαναλειτουργούν σχολεία
Χάρη σ’ αυτά και με τη συμμετοχή λίγων ντόπιων μαθητών, θα επαναλειτουργήσει φέτος Τριτάξιο Δημοτικό Σχολείο, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς θα μεγαλώνουν τα παιδιά της «Κιβωτού», θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής, έως ότου τα επόμενα χρόνια λειτουργήσει εκεί και Γεωργική Σχολή.

Επισκευάζεται η Μαθ. Εστία
Για την στέγαση των παιδιών της «Κιβωτού» ήδη επισκευάζεται μια πτέρυγα στην Μαθητική Εστία των παλαιών Σχολών Λάτση, όπου διέμεναν παλιότερα οι σπουδαστές που φοιτούσαν σ’ αυτές.
Οι εργασίες ανακαίνισης των κτιρίων προχωρούν με γοργό ρυθμό, ενώ ο πατήρ Αντώνιος και οι συνεργάτες του επισκέφτηκαν μέχρι τώρα αρκετές φορές την Πωγωνιανή και συνεργάστηκαν με τοπικούς παράγοντες για τη λειτουργία της «Κιβωτού». Μάλιστα, ο ιερέας μαζί με 90 παιδιά περίπου βρέθηκε στην ακριτική κωμόπολη και το Δεκαπενταύγουστο και συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνοντας έτσι μία πρόγευση της παρουσίας των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» στην περιοχή!

Ξανά παιδικές φωνές
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την διακοπή λειτουργίας των Σχολών Λάτση είχε κλείσει το Δημοτικό Σχολείο της Πωγωνιανής, ενώ φέτος καταργήθηκαν και οι Λυκειακές Τάξεις που είχαν απομείνει στο Γυμνάσιό της, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να «σβήσει» κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Πωγωνιανή. Τώρα, χάρη στην πρωτοβουλία του πατρός Αντωνίου, παιδικές φωνές θα αντηχήσουν ξανά στα σχολεία και τα σοκάκια του χωριού που βρίσκεται μερικές μόλις εκατοντάδες μέτρα απ’ τα Ελληνο – Αλβανικά σύνορα. Γεγονός ιδιαίτερης εθνικής σημασίας για την Ήπειρο και για τη χώρα μας γενικότερα!
Για την λειτουργία παραρτήματος της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή σημαντική υπήρξε η συμβολή του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, καθώς και του Αντιδημάρχου και πρώην Κοινοτάρχη Πωγωνιανής Στέλιου Κουκουλάρη.
πηγή

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).