ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ




.____

►ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ!

Πάγωσε χθες το Πανελλήνιο από την εν ψυχρώ δολοφονία ηλικιωμένου ζευγαριού στο ακριτικό Πωγώνι

Συνελήφθη ο 30χρονος αδίστακτος δράστης, που προηγουμένως είχε ληστέψει σπίτι και εστιατόριο πετώντας χειροβομβίδες!..

• Σοκαρισμένο είναι το Πανελλήνιο μετά το διπλό φονικό, ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, στο ακριτικό χωριό Κτίσματα Πωγωνίου, από έναν αδίστακτο 30χρονο Αλβανό. Τα όσα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής είναι πρωτοφανή για την περιοχή και θυμίζουν έντονα σενάριο αστυνομικής ταινίας.
Ο δράστης, που συνελήφθη στα Γιάννινα, μετά από ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας, όχι μόνο σκότωσε εν ψυχρώ τους ηλικιωμένους, αλλά προηγουμένως είχε ληστέψει ένα σπίτι και είχε εισβάλλει στο εστιατόριο του χωριού, που ήταν γεμάτο από θαμώνες κρατώντας μάλιστα και πετώντας χειροβομβίδα!
Τα συνεχόμενα περιστατικά δεν μπορούν να χωρέσουν σε ανθρώπινο νου, ενώ είναι εμφανές, πως ο δράστης ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει και άλλους αθώους πολίτες, όμως σαν από θαύμα δεν έγινε κάτι τέτοιο. Δικαιολογημένα, η κοινωνία του ακριτικού Πωγωνίου, αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου είναι ανάστατη. Η παντελής ερήμωση της περιοχής και η ελλιπής αστυνομική φύλαξη, απόρροια της αποδυνάμωσης των συνόρων, έχουν δυστυχώς αποτελέσματα σαν και τα παραπάνω. Τα απανωτά περιστατικά ήταν χθες βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των ηλικιωμένων, κυρίως, κατοίκων, των οποίων τα παιδιά και οι συγγενείς, δικαιολογημένα, ανησυχούν όλο και πιο πολύ από την αυξημένη εγκληματικότητα.

Το χρονικό…
Τα ξημερώματα της Κυριακής η Αστυνομία στα Γιάννινα ενημερώθηκε, για τροχαίο ατύχημα στην πλατεία Πάργης, στο κέντρο της πόλης. Φορτηγό αυτοκίνητο είχε εκτραπεί της πορείας του και είχε προσκρούσει σε τοίχο, ενώ όπως προέκυψε από την έρευνα, το αυτοκίνητο ήταν ιδιοκτησίας ενός 72χρονου. Παράλληλα, τα χαρακτηριστικά του άγνωστου οδηγού, ο οποίος το εγκατέλειψε, προσομοίαζαν με αυτά ενός δράστη, που νωρίτερα είχε διαπράξει δύο ένοπλες ληστείες στα Κτίσματα.
Συγκεκριμένα, στις 10 το βράδυ του Σαββάτου, ο Αλβανός δράστης είχε εισβάλλει σε εστιατόριο στα Κτίσματα και απειλώντας με 2 χειροβομβίδες τους θαμώνες του καταστήματος απαίτησε χρήματα. Τελικά, κατάφερε να αποσπάσει μία τσάντα, ενώ κατά τη διαφυγή του, απασφάλισε και πέταξε μια χειροβομβίδα εναντίον του ιδιοκτήτη του καταστήματος και θαμώνων που τον καταδίωκαν, χωρίς αυτή να εκραγεί. Στη συνέχεια, ο ίδιος δράστης, εισήλθε στο σπίτι γυναίκας και με την απειλή χειροβομβίδας, αφαίρεσε δύο κινητά τηλέφωνα και διέφυγε.

Ο φόνος…
Σκεπτόμενος προφανώς, ότι δεν μπορεί να παραμείνει στο χωριό, που είχε ήδη αναστατωθεί από τις δυο ληστείες, ο δράστης εισέβαλλε στο σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού, ενός 72χρονου και μια 73χρονης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελε μόνο τα κλειδιά του αυτοκινήτου, όμως άγνωστο ακόμη γιατί, αφού εντόπισε το ζευγάρι να κοιμάται (βρίσκονταν σε ξεχωριστά δωμάτια), το σκότωσε, χτυπώντας το κεφάλι των ανθρώπων με μια πέτρα! Αφού πήρε το αυτοκίνητο (και λίγα χρήματα, περί τα 40 ευρώ), έφυγε για τα Γιάννινα, όπου στη συνέχεια, όπως προαναφέρθηκε, τράκαρε στην πλατεία Πάργης και εγκατέλειψε το αυτοκίνητο φεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.
Οι Αστυνομικοί από τις 4 περίπου το πρωί της Κυριακής και αφού συνέδεσαν όλα τα γεγονότα, εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη, τον οποίο συνέλαβαν χθες το μεσημέρι, σε περίπτερο στην Πεδινή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα στο σάκο του βρήκαν τρεις ακόμη χειροβομβίδες, τις οποίες οι ειδικοί πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. απασφάλισαν και εξουδετέρωσαν.

Ομολογία…
Ο 30χρονος Αλβανός άμεσα οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων και ομολόγησε το αποτρόπαιο έγκλημα και τις ληστείες, ενώ η Αστυνομία ερευνά την ύπαρξη τυχόν συνεργατών του. Μάλιστα την όλη επιχείρηση επέβλεψε χθες ο Δημήτρης Τσακνάκης, Αντιστράτηγος και Γενικός Επιθεωρητής Β. Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος στο παρελθόν έχει περάσει από την θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου.
Το παρελθόν του δράστη είναι βεβαρυμμένο, αφού είχε αποφυλακιστεί πριν τρεις μήνες από τις Φυλακές Ναυπλίου όπου είχε εκτίσει ποινή για κλοπές. Να σημειωθεί, ότι αρχικά χθες υπήρχε η πληροφορία, πως επρόκειτο για δραπέτη των φυλακών Τρικάλων, κάτι όμως που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Φόβος και τρόμος…
Πρόκειται για ένα περιστατικό που δύσκολα θα ξεχαστεί από την κοινωνία της Ηπείρου και ειδικά από τους κατοίκους των ακριτικών και ορεινών χωριών, που βιώνουν από… πρώτο χέρι τις συνέπειες της εγκατάλειψης και της ερήμωσης.
Το γεγονός και μόνο, ότι ο αδίστακτος δράστης θα μπορούσε να είχε σκοτώσει περισσότερους πολίτες δημιουργεί τρόμο, ενώ η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να ενισχύει τα σύνορα, στα οποία αλωνίζουν οι κακοποιοί. Δυστυχώς, η αποδυνάμωση της Αστυνομίας έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα και το όποιο αίσθημα ασφαλείας έχει χαθεί.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης υπογράμμισε την ανάγκη για στελέχωση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή. «Έχει χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν ζητάμε τίποτε παράλογο. Φθάσαμε σε οριακό σημείο. Είχαμε τονίσει ότι πρέπει να προλάβουμε τραγικά συμβάντα. Δυστυχώς δεν προλάβαμε» είπε, μεταξύ άλλων.

Η Ένωση…
Με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον εξοστρακισμό μεγάλου αριθμού Αστυνομικών από την πολύπαθη και ακριτική Ήπειρο στον Έβρο, πέτυχε εκτός από το καθάρισμα μερικών οικοδομικών τετραγώνων στην πρωτεύουσα, να αφήσει απροστάτευτους ανήμπορους πολίτες που πέφτουν στα νύχια αδίστακτων κακοποιών οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα ή διέρχονται από την περιοχή μας.
«Σε μια χρονική περίοδο που η εγκληματικότητα έχει ήδη χτυπήσει… κόκκινο και ενώ η περιοχή μας είναι μια από τις κυριότερες πύλες εισόδου όπλων και ναρκωτικών, το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών κλονίζεται, οι υπηρεσίες μας κινδυνεύουν με λουκέτο, ενώ μερικές από αυτές λειτουργούν πλέον στα «χαρτιά» αναφέρει, μεταξύ άλλων (την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος Κ. Κίτσιος και ο Γ.Γ. Α. Κωνσταντινίδης). Η Ένωση με σωρεία εγγράφων έχει πολλάκις επισημάνει, τον κίνδυνο που ελλοχεύει και εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της και ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων.

***
Αλήθεια, μετά τα παραπάνω, τι περιμένει η Πολιτεία για να στρέψει το βλέμμα της στην ακριτική Ήπειρο και να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων; Να θρηνήσουμε μήπως και άλλα θύματα;

Θρήνος στα Κτίσματα για το αδικοχαμένο ζευγάρι…

• Συγκλονισμένη είναι η μικρή κοινωνία των Κτισμάτων Πωγωνίου, αλλά και ολόκληρης της ακριτικής περιοχής μετά το φονικό του ηλικιωμένου ζευγαριού. Πρόκειται για τον 72χρονο Θωμά Χάιδο, που «έφυγε» ανήμερα της ονομαστικής του εορτής και την 73χρονη σύζυγό του Σοφία Χάιδου-Πανταζή.
Το ζευγάρι είχε τρία παιδιά, δυο γιους και μια κόρη που τους είχαν χαρίσει και εγγόνια, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι κάποια από τα εγγόνια τους βρέθηκαν στα Κτίσματα τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, για να γιορτάσουν με τους παππούδες τους.
Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το αδικοχαμένο ζευγάρι. Έμεναν στο χωριό μόνιμα, αφού για πολλά χρόνια ήταν μετανάστες σε Αθήνα, Γερμανία και Νέα Υόρκη.
«Πέρασαν από πολλές μεγαλουπόλεις και τελικά έφυγαν με αυτόν τον τρόπο από το χέρι ενός αδίστακτου κακοποιού μέσα στο χωριό τους, που είχαν έρθει για να περάσουν ευχάριστα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους…» σχολίαζε χθες κάτοικος της περιοχής.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το φονικό, βρέθηκε στο χωριό ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Βασίλης Μάτσιας, που κατάγεται από τα Κτίσματα. Μιλώντας στον «Π.Λ.» εξέφρασε την θλίψη του για το περιστατικό και τόνισε την άμεση ανάγκη, η Πολιτεία να ενισχύσει τη φύλαξη στα σύνορα.
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η πέτρα με την οποία σκότωσε το ζευγάρι ο 30χρονος αδίστακτος δράστης βρέθηκε στην περιοχή του Παρακαλάμου.

***
• Η κηδεία του αδικοχαμένου ζευγαριού θα γίνει σήμερα στα Κτίσματα, αμέσως μετά το τέλος της νεκροψίας-νεκροτομής από τον ιατροδικαστή Θ. Βουγιουκλάκη, μετά το μεσημέρι.
πηγή 


►Ομολόγησε ο δράστης των δύο ένοπλων ληστειών σε καφενείο και σπίτι αλλά και της άγριας δολοφονίας του ηλικιωμένου ζευγαριού στα Κτίσματα Ιωαννίνων. Στην κατοχή του βρέθηκαν χειροβομβίδες. Είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φυλακές Ναυπλίου. Αμετανόητος και κυνικός στην ομολογία του.

Συνελήφθη στις 2.00 μετά το μεσημέρι στο 7-ο χλμ της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Αθηνών, ο 30χρονος ο οποίος φέρεται ως ο δολοφόνος του ζευγαριού των ηλικιωμένων στα Κτίσματα Πωγωνίου και δράστης της ληστείας στο καφενείο και σε σπίτι του χωριού.
Ο συλληφθείς, είναι αλβανικής καταγωγής και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που είχαν στήσει μπλόκα στην περιοχή να περπατάει έχοντας στον ώμο του σακίδιο με μία χειροβομβίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς φαίνεται να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ, κατά την ανάκριση ο 30χρονος ομολόγησε τις πράξεις του, ενώ είπε στους αστυνομικούς ότι αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Ναυπλίου πριν από τρεις μήνες, όπου είχε εκτίσει ποινή για κλοπές.

Ο δράστης σύμφωνα με το δελτίο του Alpha, μετά την αποφυλάκιση του τον περασμένο Φεβρούαριο, επέστρεψε στην Αλβανία ενώ μόλις χθες πέρασε ξανα με τα πόδια τα σύνορα και ήρθε πάλι στην Ελλάδα.

Στην ομολογία του εμφανίστηκε ατάραχος και κυνικός ενώ φαίνεται να είπε χαρακτηριστικά: "Έτσι μου ήρθε και το έκανα. Χρειαζόμουν λεφτά"

Τους σκότωσε και έφυγε με το αυτοκίνητο τους

Ο 30χρονος είναι ο δράστης της διπλής δολοφονίας που αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα περίπου στις 6 το πρωί, σε οικισμό του χωριού Κτίσματα Πωγωνίου, στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Οι δύο ηλικιωμένοι δέχτηκαν χτυπήματα στο κεφάλι, πιθανόν από κοντάκι όπλου, την ώρα που βρίσκονταν στα κρεβάτια τους.

Οι άτυχοι ηλικιωμένοι, αν και είχαν φροντίσει να θωρακίσουν το σπίτι τους με κάγκελα στα παράθυρα, δεν είχαν ασφαλίσει την πόρτα της εισόδου, από την οποία μπήκε ο άγνωστος δράστης.

Το έγκλημα τοποθετείται γύρω στις 10 χθες το βράδυ. Όπως όλα δείχνουν, ο κακοποιός μπήκε στο σπίτι, τους σκότωσε και άρπαξε τα κλειδιά του αγροτικού αυτοκινήτου του ζευγαριού.

Το χρονικό του θρίλερ

Νωρίτερα ο άνδρας φέρεται να εισέβαλε οπλισμένος στο καφενείο-ταβέρνα του χωριού, απειλώντας τους 30 κατοίκους που βρίσκονταν εκεί, να του δώσουν χρήματα.

Ο δράστης, μπήκε στο καφενείο, κρατώντας στα χέρια του δύο χειροβομβίδες. Άφησε τη μια πάνω σε τραπέζι και αρχικά αποπειράθηκε να αρπάξει δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ ακολούθως αφαίρεσε την τσάντα 57χρονης γυναίκας και βγήκε από το καφενείο.

Ο ιδιοκτήτης του καφενείου και τρεις άνδρες τον καταδίωξαν, εκείνος όμως απασφάλισε τη χειροβομβίδα, την πέταξε στο οδόστρωμα, έσκασε ο πυροκροτητής, ωστόσο η χειροβομβίδα δεν εξερράγη και ο ληστής χάθηκε στο σκοτάδι, αφήνοντας πίσω του την τσάντα που είχε αρπάξει, αφού κράτησε το πορτοφόλι.

Στη συνέχεια ο δράστης φαίνεται να εισέβαλε στο σπίτι μιας 63χρονης, την απείλησε, της πήρε όσα χρήματα είχε και της ζήτησε μια παραμάνα για να ασφαλίσει τη δεύτερη χειροβομβίδα που κρατούσε καθώς είχε αφαιρέσει την περόνη.

Το τροχαίο που οδήγησε στην αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος


Λίγο αργότερα στο κέντρο των Ιωαννίνων, σημειώθηκε τροχαίο όταν άνδρας που οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο προσέκρουσε σε τοίχο. Ο οδηγός του κλεμμένου αγροτικού, μάρκας Nissan που προκάλεσε το τροχαίο, εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή.

Το φορτηγό αυτοκίνητο που ενεπλάκη στο τροχαίο αποκαλύφθηκε πως είναι ιδιοκτησίας του 72χρονου που βρέθηκε δολοφονημένος, ενώ τα χαρακτηριστικά του οδηγού του, ο οποίος το εγκατέλειψε, προσομοίαζαν με τα χαρακτηριστικά του δράστη, που νωρίτερα, είχε εισβάλει οπλισμένος στο καφενείο στα Κτίσματα Ιωαννίνων αλλά και στο σπίτι της γυναίκας...

Ρεπορτάζ Παναγίωτης Σπυρόπουλος
(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
πηγή

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼