Σε μια συγκινητική τελετή στην ακριτική Πωγωνιανή, οι τελευταίοι 37 σπουδαστές των «Σχολών Λάτση» αποφοίτησαν χθες.


Σε μια συγκινητική τελετή στην ακριτική Πωγωνιανή, οι τελευταίοι 37 σπουδαστές των «Σχολών Λάτση» αποφοίτησαν χθες.
.
 Κλείνει το ΚΕΕ μετά από 20 χρόνια δράσης και προσφοράς
Σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες στην ακριτική Πωγωνιανή η τελευταία αποφοίτηση σπουδαστών του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, γνωστών ως «Σχολών Λάτση». Έτσι ολοκληρώθηκε ένας ιστορικός κύκλος 20ετούς εθνικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης του Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας (I.A.O.A.), το οποίο συστάθηκε το 1991 από τον αείμνηστο εφοπλιστή Ιωάννη Σ. Λάτση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τεχνική εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική ενσωμάτωση της Ελληνικής ομογένειας.

2.280 σπουδαστές από το 1992
Με την παρουσία των μελών του Δ.Σ. του Ι.Α.Ο.Α., εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατοίκων της Πωγωνιανής, απονεμήθηκαν πτυχία σε 37 αποφοίτους του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Ι.Α.Ο.Α. Από το 1992 μέχρι την ολοκλήρωση της λειτουργίας του χθες, φιλοξένησε συνολικά 2.280 ομογενείς σπουδαστές από την Αλβανία, παρέχοντάς τους ολοκληρωμένες τεχνικές γνώσεις σε τομείς όπως η Ηλεκτρολογία, η Υδραυλική, η Φανοποιία, η Μαγειρική, η Κομμωτική, οι Αλουμινοκατασκευές, η Μηχανολογία, η Ξυλουργική και άλλες.
Στην χθεσινή εκδήλωση το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνιανής Στέλιος Κουκουλάρης, ο πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης, ο Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης κ.α.. Kαι βεβαίως ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Βαγγέλης Χρόνης, Δημήτρης Κόκκινος, Γιώργος Καλός, Ευτυχία Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Αφεντούλης, Θεολόγος Γάνος.
Μετά την τελετή αποφοίτησης επίσημοι και σπουδαστές παρακάθισαν σε τραπέζι που παρέθεσε το Ίδρυμα στο γνωστό αγροτουριστικό συγκρότημα του Χριστόφορου και της Μαριάννας Κωσταρά στο γειτονικό Δολό, όπου ακολούθησε γλέντι από νεανική πωγωνήσια ορχήστρα.

Ο Πρόεδρος Β. Χρόνης
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Α.Ο.Α., κ. Βαγγέλης Χρόνης, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην σπάνια συγκυρία κατά την οποία η ωρίμανση των συνθηκών οδηγεί στην ολοκλήρωση του έργου ενός Ιδρύματος.
Σχετικά με το έργο των Σχολών, ο κ. Χρόνης ανέφερε: «προσπαθήσαμε η προσφορά του Ιδρύματος να είναι πολυ-επίπεδη, δηλαδή, πέρα από την αυτονόητη αποκατάσταση των ομογενών μας, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε γέφυρες συνεννόησης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Σε αυτό το πλαίσιο χρηματοδοτήθηκε η έκδοση των πρώτων Ελληνοαλβανικών και Αλβανοελληνικών Λεξικών, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο κενό που υπήρχε μέχρι τότε στις σχέσεις των δύο χωρών».

Βραβεύσεις φοιτητών
Στην χθεσινή εκδήλωση βραβεύθηκαν συνολικά 12 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί ομογενείς εξ Αλβανίας, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ι.Α.Ο.Α. η οποία ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2006- #2007.
Αναφερόμενος στη βράβευση, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης τόνισε: «Η εκδήλωση αυτή είναι μία εκδήλωση τιμής, αναγνώρισης και υποστήριξης της προσπάθειας που κατέβαλαν νέοι άνθρωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να διακριθούν στον επιστημονικό τομέα και να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση».
Από την αρχή του προγράμματος έχουν συνολικά απονεμηθεί βραβεία σε 63 ομογενείς φοιτητές.
 πηγή

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼