Ιεροί Ναοί Πωγωνιανής-Δολού-Σταυροσκιαδίου-Δρυμάδων

Ιεροί Ναοί Πωγωνιανής

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
       Η θεμελίωση του ναού έγινε 6 Νοεμβρίου 1872 και μετά από ένα χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου 1873 στη μνήμη του Αγίου τελέστηκε η πρώτη λειτουργία. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν 25 Αυγούστου 1894. Γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου προς τιμή του Αγίου.

Εξωκλήσι Θεοτόκος
       Βρίσκεται στο νότιο μέρος του χωριού, δεξιά του δημοσίου δρόμου που οδηγεί στην Πωγωνιανή και σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από το χωριό. Χτίστηκε στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την Παρασκευή του Πάσχα. Συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές από όλα τα χωριά του Πάνω και Κάτω Πωγωνίου.
Εξωκλήσι Άι-Λιας
       Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του χωριού. Κατασκευάστηκε μάλλον μετά την Απελευθέρωση και ανακαινίστηκε κατά καιρούς. Το φροντίζουν οι οικογένειες που μένουν στο συνοικισμό τσιφλίκι. Γιορτάζεται στις 20 Ιουλίου και την Τετάρτη του Πάσχα.
Εξωκλήσι Αγία Παρασκευή
       Βρίσκεται στο συνοικισμό Σιαρακάτες, στο κέντρο του χωριού. Χτίστηκε στα θεμέλια παλιάς εκκλησίας. Λειτουργείται 26 Ιουλίου την ημέρα της μνήμης της Αγίας και την Κυριακή του Θωμά.
Εξωκλήσι Άι-Θανάσης
       Στα βορειοδυτικά του χωριού και σε ψηλή τοποθεσία, χτίστηκε μάλλον μετά το 1920. Στη δεκαετία του 1990 ανακαινίστηκε. Το εκκλησάκι το φροντίζουν οι οικογένειες που διαμένουν στο συνοικισμό Σιαρακάτες. Γιορτάζεται 18 Ιανουαρίου στη μνήμη του Αγίου και την Τρίτη ημέρα του Πάσχα.
Εξωκλήσι Παναγία Καρτερούσα
       Στην τοποθεσία «Παναγιά», κάτω από τον Άι-Θανάση, στον ακραίο συνοικισμό του χωριού, δίπλα από το σημείο που βρέθηκαν θεμέλια παλιάς εκκλησίας, κατασκευάστηκε εκκλησάκι προς τιμή της Παναγίας. Η θεμελίωση του έγινε στις 6 Αυγούστου 2000.

Ιεροί Ναοί Δολού

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
       Η ανέγερση της κεντρικής εκκλησίας προς τιμή του Αγίου Νικολάου έγινε το 1814. Χτίστηκε στη θέση παλιότερης εκκλησίας, την οποία το 1740 τη μεγάλωσαν. Το 1800 φιλόθρησκοι Δολιώτες αποφάσισαν να χτίσουν μεγαλύτερο ναό για τις ανάγκες των κατοίκων, λόγω αύξησης του πληθυσμού. Έτσι προέκυψε ο σημερινός ναός. Γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου προς τιμή του Αγίου.
Εξωκλήσι Άι-Γιάννης
       Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού αριστερά του δημόσιου δρόμου. Πολύ παλιό εξωκλήσι. Άγνωστος ο χρόνος της ανέγερσης του.
Εξωκλήσι Αγία Τριάδα
       Βρίσκεται στο βορεινό μέρος του χωριού και σε μικρή απόσταση του Άι-Γιάννη. Ο ναΐσκος είναι χτισμένος μάλλον, την ίδια εποχή που χτίστηκε ο άι-Γιάννης. Πετρόκτιστο εκκλησάκι στεγασμένο με πλάκες από το Σταυροσκιάδι. Το σημερινό εκκλησάκι είναι νεότερο, χτισμένο στα παλιά θεμέλια της εκκλησίας.
Εξωκλήσι Άι-Γιώργης
       Το εκκλησάκι είναι νεότερο, χτισμένο στα νότια του χωριού. Κατά το έθιμο τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, τελείται εκεί η Θεία λειτουργία.
Εξωκλήσι Άι-Νικόλας
       Βρίσκεται στο νότιο μέρος του χωριού, περίπου 600 μέτρα, στο δρόμο Δολού – Γκουβέρι. Το υπάρχον εκκλησάκι είναι νεότερο, χτισμένο πάνω στα θεμέλια παλιού κτίσματος, το οποίο είχε καταρρεύσει.
Εξωκλήσι Άι-Λιας
       Βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού, περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά, στα όρια Δολού – Γκουβερίου. Φαίνεται ότι χτίστηκε γύρω στα 1800. Βρίσκεται σε δασωμένη περιοχή, με μεγάλη ποικιλία δέντρων.
Εξωκλήσι Άι-Δημήτρης
       Το νεότερο εξωκλήσι του χωριού. Βρίσκεται 500 μέτρα περίπου μακριά από το χωριό, δεξιά του δρόμου Δολού – Πωγωνιανής. Χτίστηκε γύρω στα 1960.
Εξωκλήσι Άι-Χριστόφορος
       Απέριττο εκκλησάκι στην πιο ψηλή κορυφή του Κουτσόκρανου, προς τιμή του Άγιου Χριστόφορου, προστάτη του χωριού. Γιορτάζεται 9 Μαΐου. 

Ιεροί Ναοί Σταυροσκιαδίου

Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου
       Βρίσκεται σε περίοπτη θέση με ανοιχτό ορίζοντα στο κέντρο του χωριού. Γιορτάζεται στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής. Η εκκλησία χτίστηκε με ντόπια πέτρα και στεγάστηκε με άσπρες πλάκες. Εγκαινιάστηκε το 1815.
Εξωκλήσι Άγιος Νικόλαος
       Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και δυτικά του χωριού. Γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου προς τιμή του Αγίου.
Εξωκλήσι Άγιος Δημήτριος
       Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και δυτικά του χωριού. Γιορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου προς τιμή του Αγίου.
Εξωκλήσι Παναγία
       Βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού, αριστερά από τον δημόσιο δρόμο προς Δρυμάδες. Γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου
Εξωκλήσι Αγία Παρασκευή
       Βρίσκεται κάτω από το χωριό, δίπλα και δεξιά από το δημόσιο δρόμο προς Δρυμάδες. Λειτουργείται 26 Ιουλίου την ημέρα της μνήμης της Αγίας.
Εξωκλήσι Άγιος Αθανάσιος
       Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος, πριν από τη διασταύρωση του δρόμου για Δρυμάδες και λίγα μέτρα κάτω από τη δημόσια.

Ιεροί Ναοί Δρυμάδων

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
       Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού δίπλα στο σχολείο. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1733 πάνω στην παλιά εκκλησία και έμεινε με τη αρχική της μορφή μέχρι το 1952. Το 1952 έγινε συντήρηση του Ναού λόγω πολεμικών συμφορών. Γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου προς τιμή του Αγίου.
Εξωκλήσι Άγιος Αθανάσιος
       Βρίσκεται στη βορινή πλευρά του χωριού. Δεν γνωρίζουμε πότε κτίστηκε. Ανακαινίστηκε το 1962.
Εξωκλήσι Αγία Τριάδα
       Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του χωριού. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για το πότε χτίστηκε. Στην Αγία Τριάδα γινόταν λειτουργία την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και όποια άλλη μέρα του χρόνου επιθυμούσε κάποιος να την ανοίξει.
Εξωκλήσι Άι-Λιας
       Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού στι πιο ψηλό σημείο σε υψόμετρο 1400 μέτρα. Δεν είναι γνωστό το πότε χτίστηκε. Ανακαινίστηκε μετά το 1950. Λειτουργούσε την Τετάρτη του Πάσχα και στις 20 Ιουλίου όπου και γιορτάζει.
Εξωκλήσι Παναγιά
       Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος του χωριού σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου, στο δρόμο προς το Σταυροσκιάδι. Ανοικοδομήθηκε το 1923. Ριζική ανακαίνιση του εξωκλησιού έγινε το 1985. Η Παναγιά λειτουργούσε την Παρασκευή της Διακαινήσιμου και τον Δεκαπενταύγουστο.
Εξωκλήσι Άγιος Νικόλαος
       Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του χωριού. Άγνωστη η ημερομηνία  κατασκευής του. Λειτουργούσε την Τρίτη μέρα του Πάσχα.
Εξωκλήσι Ταξιαρχών
       Βρίσκεται μέσα στο Αλβανικό μέρος, προς τα βορειοδυτικά των Δρυμάδων, στην τοποθεσία Βασιλάτικο. Λειτουργούσε κάθε δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Εξωκλήσι Άι-Μηνά
       Βρίσκεται μέσα στο Αλβανικό μέρος, προς τα βορειοδυτικά των Δρυμάδων, στην τοποθεσία Ριάκοβο. Λειτουργούσε κάθε 11 Νοεμβρίου.

Πηγή:pogoniani.gr

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼