Πωγωνιανή-Τοπικοί φορείς

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
       Ένα κτήριο με 2 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής, γραφεία πλήρως εξοπλισμένα φιλοξενούν το δημοτικό σχολείο από το 1964. Πριν την χρονιά αυτή το δημοτικό σχολείο στεγαζόταν σε άλλο κτήριο από το 1929. Τα σχολεία της Πωγωνιανής είναι γνωστά για την προσφορά τους στη μόρφωση των παιδιών των γύρω περιοχών, αλλά και ιδιαίτερη η προσφορά τους στα παιδιά που κατάγονται από την Βόρεια Ήπειρο.
Διευθυντής: Μάκης Απόστολος     τηλ. 26570 31208
ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ
       Ένα κτήριο με 10 αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, εργαστήρια, γραφεία πλήρως εξοπλισμένα συνεχίζει μία παράδοση στην παιδεία που συμπληρώνει τα 85 χρόνια από το 1924 που ιδρύθηκε. Τα σχολεία της Πωγωνιανής είναι γνωστά για την προσφορά τους στη μόρφωση των παιδιών των γύρω περιοχών, αλλά και ιδιαίτερη η προσφορά τους στους νέους που κατάγονται από την Βόρεια Ήπειρο.
Διευθυντής: Σέκας Θεόδωρος     τηλ. 26570 31204
ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΕΝΩΝ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ
       Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας υπάγεται στο Υπουργείο υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι ένα δίδυμο κτήριο που φιλοξενεί μαθητές και μαθήτριες. Το ίδρυμα αυτό λειτουργεί για περισσότερα από 85 χρόνια. Δέχθηκε και φιλοξένησε ορφανά των πολέμων και κατά την ίδρυση του απροστάτευτα προσφυγόπουλα από την Μ. Ασία.
       Σήμερα φιλοξενούνται παιδιά από την Βόρεια Ήπειρο, τα οποία φοιτούν στα Σχολεία της Πωγωνιανής. Έχει δυναμικότητα 100 θέσεων.
Διευθυντής: Θώμος Στέργιος     τηλ. 26570 31202
ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΞ ΑΛΒΑΝΙΑΣ (ΣΧΟΛΕΣ ΛΑΤΣΗ)

      Το Ίδρυμα Αποκατάστασης Ομογενών Εξ Αλβανίας σύστησε ο κ. Ιωάννης Λάτσης μη ξεχνώντας την Βορειοηπειρωτική του καταγωγή για να βοηθήσει νέους της Βόρειας Ηπείρου. Το ίδρυμα οργάνωσε τις επαγγελματικές σχολές για νέους της Βόρειας Ηπείρου. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολικό έτος 1992-1993 δίνοντας μεγάλη έμφαση στην πρακτική εξάσκηση. Η φοίτηση των σπουδαστών στα Τμήματα του Εκπαιδευτηρίου, η διαμονή τους και η σίτισή τους στο οικοτροφείο παρέχονται δωρεάν από το ίδρυμα. Τα τμήματα σπουδών που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στο Εκπαιδευτήριο είναι τέσσερα: 1. Φανοποιών, 2. Μαγειρικής/Ζαχαροπλαστικής, 3. Υδραυλικών, 4. Κομμωτικής. Όλες οι ειδικότητες έχουν δικά τους εργαστήρια, πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα και εποπτικά μέσα, όπου γίνεται η πρακτική εκπαίδευση καλύπτοντας τουλάχιστον το 50% του συνολικού εκπαιδευτικού χρόνου. Η έμφαση που δίνεται στην πρακτική εκπαίδευση αποσκοπεί στο να καταστήσει τους αποφοίτους ικανούς να ασκήσουν άμεσα το επάγγελμά τους. Επίσης διδάσκεται η εφαρμογή και χρήση του Internet, ως επαγγελματικού εργαλείου σε όλες τις ειδικότητες.
Διευθυντής: Γάνος Θεολόγος     τηλ. 26570 31212
ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«Η Πρόοδος»
       Ο Φιλεκπαιδευτικός Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1924 και ήταν πάντα βοηθός και συμπαραστάτης των Σχολείων και της Παιδείας. Το έργο του έχει βραβευτεί από την ‘’Ακαδημία Αθηνών’’.
Πρόεδρος: Παράσχος Γεώργιος     τηλ. 26570 31583
Αντιπροεδρος  
Γραμματεας
Ταμειας
Μελος
Μελος
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ
 Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, η οποία ελέγχεται από την Κοινότητα και έχει ως σκοπό την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Κοινότητας. Είναι υπεύθυνη για δύο προγράμματα:
Πρόεδρος: Κουκουλάρης Στυλιανός     τηλ. 26570 31216
Πηγή:pogoniani.gr

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).