Βροντισμένη

Μικρό χωριό του Δήμου κοντά στην Μονή Βελλάς, με λίγους μόνιμους κατοίκους. Οι περισσότεροι διαμένουν στα Ιωάννινα και αρκετοί στην Αθήνα. Έχει έκταση 3 τ. χλμ. και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 430μ. πάνω σε λόφο με καταπληκτική θέα στην κοιλάδα του Καλαμά.
Το όνομα του χωριού είναι ελληνικό και λέγεται πως πήρε αυτό το όνομα από τους πολλούς κεραυνούς που πέφτουν συχνά στην περιοχή, ή κατ΄ άλλη εκδοχή από κάποια γυναίκα κεραυνοβολημένη σε τόπο και χρόνο που δεν είναι γνωστά. Πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά δεν είναι γνωστό.
Μνημονεύεται στο βιβλίο συγκομιδής της Μονής Σωσίνου. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο κατέγραφε από το 1742 μέχρι το 1838 τις ποσότητες προϊόντων που παρέδιδαν κάθε χρόνο στο μοναστήρι τα γύρω χωριά με βάση τη συγκομιδή τους.
Ανατολικά του χωριού εκτείνεται, κατακόρυφα σχεδόν, το βουνό με υψηλότερη κορυφή την «Τσούκα», κατάφυτο από δάση πουρναριού, όπου υπάρχουν σε καλή κατάσταση Πελασγικά τείχη, στο Καστρί. Εκεί χτίστηκε το «παλιό χωριό», το 1864.

Η Βροντισμένη χτισμένη πάνω σε ένα λόφο σε υψόμετρο 430 μ. έχει σήμερα 204 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.Δυτικά του χωριού περνάει ο ποταμός Καλαμάς και απλώνεται η πεδιάδα του Άνω Καλαμά. Ανατολικά της υψώνεται σχεδόν κατακόρυφα ένα βουνό με το όνομα "Τσούκα" κατάφυτο από δάση πουρναριού. Στην τοποθεσία "Καστρί" υπάρχουν πελασγικά τείχη σε καλή κατάσταση.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).